Navrhněte si vlastní venkovní kuchyň
Venkovní kuchyně v našich zahradách zdomácněly podobně jako bazén nebo ohniště. Zahradní kuchyně je ideální i na zavařování nebo běžné vaření. Nemusíte zůstat trčet uvnitř v příliš vytopené kuchyni. Naopak si užijete pobyt na čerstvém vzduchu.
Volba materiálu
Kuchyně se dají vyrobit z palet, smrkového dřeva i vodoodpudivé překližky. Kratší životnost prodloužíte použitím tvrdšího a odolnějšího dřeva, jako je třeba modřín či dub, nebo použitím exotického dřeva. Můžete mít i venkovní kuchyň zděnou, betonovou nebo z nerezové oceli. Úložné skříňky můžete nechat otevřené, vyrobit dřevěná dvířka nebo ušít látkové clony, které chrání před prachem.
Rozměr kuchyně
Pracovní deska může být libovolně dlouhá a široká. Důležité je, abyste měli dostatečný prostor na vaření a přípravu surovin. Doporučujeme rozměry 1,8 až 5,5 m na délku a 65 až 80 cm na šířku. Výšku kuchyně přizpůsobte své výšce. Obvykle to je okolo 90 cm. Počítejte s tím, že vrchní deska by měla o 5 cm přesahovat přes spodní konstrukci a úložné skříňky. Díky tomu do nich nenateče voda a tekutiny. Nezapomeňte přidat zahradní nábytek s polstry na pohodlné venkovní stolování.
Konstrukční prvky
Na konstrukci venkovní kuchyně můžete použít zbylé hranoly ze stavby vaší terasy nebo jiné dřevěné hranoly o rozměrech alespoň 5 x 5 cm. Na bočnice a vnitřní police použijte latě vyrobené ze stejného materiálu. Vzdálenost mezi nimi uzpůsobte svým potřebám. Přidejte zadní stranu, která úložné skříňky uzavře a poslouží třeba pro zavěšení grilovacího či zahradního náčiní. Pracovní deska může být ze dřeva. Doporučujeme spíše vodoodpudivou překližku. Po opotřebení ji snadno nahradíte.
Přívod vody
Tekoucí pitnou vodu přivedete klasickou zahradní hadicí z domovního vodovodu do kohoutku. Dřez a kohoutek klidně použijte běžný interiérový. Je konstruovaný na vlhké prostředí a venku se mu nic nestane. Použijte nerezový, betonový, keramický nebo granitový dřez, záleží jen na vašem vkusu. Na zimu hadici odpojte. Vodu nechte odtéct ideálně přímo na záhon v blízkosti kuchyně. Kvalitní pitná voda nepřijde nazmar a ušetříte si zalévání. Na mytí nádobí nepoužívejte detergenty, ale ekologické prostředky. Pod umyvadlo můžete uschovat i sběrnou nádobu.